Web Analytics Made Easy - Statcounter

همشهری آنلاین - مریم ورشو: نوروز که از راه می‌رسد، ده‌ها آیین و سرگرمی‌ مفرح و آیینی را به همراه دارد. بیشتر این آیین‌ها به کودکان اختصاص دارد که «مرغانه جنگ» یکی از آنهاست.

خانواده‌های شمالی هنگام تامین و تهیه کالاهای مخصوص نوروزی حتما مقدار قابل توجهی تخم‌مرغ نیز تهیه می‌کنند. این تخم مرغ‌ها مخصوص سفره هفت‌سین است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

هنوز بین قدیمی‌ها رسم است که برای تک‌تک افرادی که برای دید و بازدید به خانه‌هایشان می‌آیند تخم‌مرغ عیدی می‌پزند.

در گذشته‌های نه چندان دور که سبک زندگی‌ها دچار تغییرات زیادی نشده بود، کودکان هر کوی و محل بعد از سال تحویل به خانه‌ همسایگان می‌رفتند و تخم مرغ عیدی می‌گرفتند. اگرچه تخم مرغ جزو سین‌های سفره هفت سین نیست، اما یکی از ارکان مهم این سفره آیینی است. از گذشته‌های دور تا الان، مادران و بانوان شمالی تخم‌مرغ‌ها را قبل از تحویل سال نو در دیگی می‌چینند و آن را آب‌پز می‌کنند.

رنگ تخم مرغ‌ هم از خرده‌آیین‌های نوروزی بود که هنوز بین خیلی از خانواده‌ها مرسوم است. اما باید توجه داشت گه رنگ کردن تخم مرغ به معنی نقاشی کردن روی آنها نیست که اخیرا رنگ‌آمیزی و نقاشی کردن جایگزین رنگ کردن تخم مرغ‌ها شده که امری وارداتی از آیین‌های دیگر است.

بانوان هنگام چیدن تخم‌مرغ‌ها در دیگ، مقداری پوست پیاز یا برگ گیاهان و پوست میوه‌هایی خشک ‌شده‌ای چون گردو یا انار نیز در آن می‌ریختند که گرم شدن آب باعث می‌شد تا پوست‌ها و برگ‌ها رنگ پس بدهند و تخم مرغ‌ها رنگی شوند.

بازی دو نفره مرغانه جنگ

در زبان گیلکی به تخم مرغ «مرغانه» می‌گویند. بعد از تحویل سال کودکانی که تخم مرغ‌های عیدی خود را دریافت می‌کردند در کوی و برزن جمع می‌شدند و با رو کردن تخم مرغ‌های عیدی خود مبارز می‌طلبیدند که به این بازی مرغانه جنگ می‌گویند. بازی مرغانه جنگ دو نفره است.

هر یک از بازیگران تخم مرغی در دست می‌گیرند و روبه‌روی هم می‌ایستند. یکی مهاجم می‌شود تا ضربه را وارد کند و دیگری هم نقش مدافع را بازی می‌کند. قبل از شروع بازی هر کدام سر تخم مرغ‌هایشان را چند بار به دندان پیشین خود می‌کوبند تا از محکم و سخت بودن پوسته تخم مرغ مطمئن شوند. بعد شخص مدافع تخم مرغ را در مشت می‌گیرد به طوری که فقط سر آن از میان مشتش بیرون بماند. در ادامه شخص مهاجم با ضربه نه چندان محکم تخم مرغش را روی تخم مرغ شخص مدافع می‌کوبد.

حال پوست تخم مرغ هر که در این مبارزه بشکند بازنده محسوب می‌شود و باید تخم مرغ شکسته را به شخص برنده تحویل بدهد. تا چند دهه پیش صبح‌های اولین روز بهار بازی مرغانه‌ جنگ تماشایی و بسیار شلوغ و هیجان‌انگیز بود. گاه دیده می‌شد بعضی افراد به دلیل برد زیاد کلی تخم مرغ نصیبشان می شد که سر آخر آنها را بین هم تقسیم می‌کردند و می‌خوردند. این بازی هنوز در گوشه و کنار روستاهای گیلان رواج دارد.

کد خبر 663722 برچسب‌ها بازی خبر مهم سرگرمی نوروز تخم مرغ

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: بازی خبر مهم سرگرمی نوروز تخم مرغ کردن تخم مرغ تخم مرغ ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۵۷۷۰۵۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نشای ۵۴ هزار هکتار از اراضی شالیزاری گیلان

رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان با بیان اینکه شالیکاران گیلانی تاکنون ۱۸۸ هزار هکتار از شالیزار‌های خوددمعادل ۷۹ درصد را شخم زده‌اند، گفت: کشاورزان با استفاده از بارش‌ها ۵۴ هزار هکتار از مزارع خود را نشا کردند.

محمدی رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان پیش از ظهر امروز در گفت و گو با سیمای مرکز گیلان با بیان اینکه شالیکاران گیلانی تاکنون ۱۸۸ هزار هکتار از شالیزار‌های خوددمعادل ۷۹ درصد را شخم زده‌اند، اظهار کرد: کشاورزان با استفاده از بارش‌ها ۵۴ هزار هکتار از مزارع خود را نشا کردند.وی با اشاره به رهاسازی آب پشت سد سپیدرود از روز گذشته در کانال‌های و نهر‌های کشاورزی گفت: شالیکاران باید بر اساس تقویم زراعی اقدام کنند و به کشت و کار خود سرعت دهند.رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان با بیان اینکه تاکنون ۲۰۵ هزار هکتار از شالیزار‌ها استان خزانه گیری شده است، افزود: گیلان ۳۰۰ هزار شالیکار دارد و سالانه حدود ۷۰۰ هزار تن برنج سفید تولید می‌کنند.

دیگر خبرها

  • گل های بازی رئال مادرید 2-1 بایرن مونیخ با گزارش جذاب حفیظ دراجی / فیلم
  • مشکلات رفتاری کودکان ۳ تا ۵ ساله را چگونه بر طرف کنیم؟
  • لیگ یک / بهت و حسرت گیلانی‌ها در دقایق پایانی
  • ۵ فعالیت هیجان‌انگیز در دبی که نباید از دست بدهید
  • کودک ربوده شده گیلانی در خلخال پیدا شد
  • کیمیاگری با رنج شالیکاران گیلانی در قلب شالیراز
  • مرثیه‌ای برای رنج شالیکاران گیلانی/ برنجی که فروش نمی‌رود‌
  • نشای ۵۴ هزار هکتار از اراضی شالیزاری گیلان
  • رشد ۷ درصدی سهم حمل ونقل هوایی از سفرهای نوروزی!
  • حضور ۴ نونهال فارس در اردوی تیم ملی بوکس